07/04/2015 L’Escaldàrium: Se’n va a Irlanda

07/04/2015 L’Escaldàrium: Se’n va a Irlanda
By MUSICA, Noticies Musicals
abr. 06

07/04/2015 L’Escaldàrium: Se’n va a Irlanda

El Ball de Diables de Caldes de Montbui portarà un espectacle sobre la festa al prestigiós Pan Celtic Festival, a l’abril a la ciutat nord-irlandesa de Derry

El Pan Celtic Festival, esdeveniment internacional de cultura celta que tindrà lloc a l’abril a la ciutat nord-irlandesa de Derry, tindrà presència vallesana. El Ball de Diables de Caldes de Montbui ha produït especialment per l’ocasió un espectacle que concentra l’essència de l’Escaldàrium, la multitudinària festa del foc i l’aigua que la vila termal celebra cada juliol des de fa 20 anys. El muntatge, que es representarà el dissabte 11 d’abrilº, combina versions de les 10 peces de la festa amb narracions, vídeos i fotos i està concebut per descobrir al públic irlandès l’esdeveniment de cultura popular més característic i singular de Caldes.

Serà la primera vegada que l’Escaldàrium i la seva música sortiran de la vila termal, i ho faran en una versió reduïda per a teatre o auditori també inèdita fins ara. La presència al Pan Celtic Festival és la segona part d’un intercanvi que va començar l’any passat amb la intervenció de la banda nord-irlandesa Dara com a convidats especials en el 20è aniversari de l’Escaldàrium; en resposta, i veient l’important influència celta en les composicions de la festa calderina, el Cultúrlann Uí Chanáin (centre cultural amb seu a Derry i dedicat a la promoció de la cultura gaèlica) va demanar portar aquesta música a Irlanda. El projecte ha rebut la col·laboració de l’Ajuntament de Caldes de Montbui i s’ha fet de bracet amb el Comando Caldes-Derry, agrupació que promou activitats d’intercanvi entre persones i col·lectius de les dues localitats i que ja ha impulsat dues visites dels Dara a la vila termal.

L’espectacle que es representarà a Derry porta per títol “Escaldàrium: a legend of fire and water” (“Escaldàrium: una llegenda de foc i aigua”) i, d’acord amb la naturalesa del festival que l’acull, té la música com a element principal. L’autor, el calderí Ramon Solé, ha adaptat les danses (concebudes originàriament per a orquestra folk-rock) per a un conjunt instrumental de cambra de set components. Solé ha aprofitat aquest exercici per reinventar algunes peces, que en aquest repertori es mostren amb estils, estructures i sentits expressius completament diferents dels originals, sense deixar de ser reconeixibles. El grup el formen els següents músics i instruments: Ferran Miquel (flauta de béc/gralla), Magda Creus (percussions), Jaume Mauri (tenora/gralla/percussions), Víctor Velasco (violí), Ramon Solé (guitarra acústica/veu/direcció), Roger Vilà (flauta travessera) i Maria Dolores Rascón (percussions/veu).
“Escaldàrium: a legend of fire and water” explica la festa a partir de la llegenda creada pels diables calderins per donar-li sentit: la lluita mitològica entre les forces del bé i el mal (el cel i l’infern, l’aigua i el foc) que dóna origen a l’aigua termal, element clau de la història i la identitat de Caldes. En l’espectacle diversos elements dibuixen la llegenda, tot relligant les danses: un narrador, vídeos i muntatges d’imatges fixes que s’utilitzen en les introduccions de les peces i com a fons durant les actuacions musicals. Els textos i la narració han anat a càrrec d’Oriol Castillo, els vídeos són obra de l’artista calderina Helena Pielias i la selecció de fotos l’ha fet el dissenyador i fotògraf Pep Gaspar; tots ells membres del Ball de Diables.

SOBRE EL PAN CELTIC FESTIVAL

El Pan Celtic Festival va néixer el 1971 a Killarney (Irlanda) i cada any té lloc en una ciutat diferent. L’esdeveniment és una celebració dels vincles culturals entre les nacions celtes: Irlanda, Escòcia, Gal·les, Bretanya, Cornualles i l’Illa de Man. Músics, cantants i ballarins de tots aquests indrets s’apleguen per aportar i compartir els respectius matisos i característiques pròpies en una celebració de la cultura celta que els uneix. El cartell de 2014 va incloure formacions de prestigi com Capercaillie, the Mairtín O’Connor Trio o Barzaz&Goitse.


ENLLAÇOS D’INTERÈS

Trobareu tota la informació sobre l’Escaldàrium al web escaldarium.com, on també podreu escoltar la música original de la festa (també a Spotify)

MÉS INFORMACIÓ

Sobre Ramon Solé a solemusic.cat
Sobre Helena Pielias a helenapielias.cat

Deixa un comentari

Segueix-nos a les xarxes

Col·laborem en/amb:

Vull Escriure
La web dels escriptors
Associació de Mitjans d'informació i comunicació
Traducir »