El Tradicionàrius estrena el documental Jaume Arnella, el joglar

By MUSICA, Noticies Musicals
març 14

El Tradicionàrius estrena el documental Jaume Arnella, el joglar

El Festival Tradicionàrius estrena en primícia el documental sobre la història d’en Jaume Arnella, un itinerari pels seus romanços i cançons que ha compartit amb el públic fins a dia d’avui

Dijous 17 de març a les 21.30 h al C.A.T.

“Hola, em dic Jaume Arnella i he vingut a cantar uns quants romanços”
El proper dijous 17 de març en el marc del Tradicionàrius s’estrenarà el documental d’Agustí Corominas sobre el romancer Jaume Arnella. L’acte començarà a les 21.30 h amb una benvinguda musical amb Ferran Martínez, a l’acordió; Toni Oró, al clarinet i Rafel Sala al violoncel. Seguidament, una presentació a càrrec de Jordi Fàbregas, Agustí Corominas i Joan Soler Amigó donarà pas al Ball d’homenatge amb Blanca Mostaza i Ferran Martínez i, finalment, l’esperat visionat del documental.

El documental_
Jaume Arnella, el joglar és un documental que ens mostra un itinerari, el d’en Jaume Arnella, sempre a la recerca de la cultura popular, dels seus llenguatges sovint seguint les tradicions dels joglars, expressats en romanços i cançons. En Jaume ens reivindica l’antic ofici de joglar i ens diu: “Aquesta és la meva feina sense trampes, decorats o maquillatges”. En un moment important per al nostre país les seves històries esdevenen contemporànies, i els romanços populars, les històries més actuals.

Jaume Arnella defineix el seu treball com el contacte i interacció amb el públic, explicant les nostres històries més populars a la gent de la manera més directe possible. En Jaume, com a joglar, s’ha mogut en trobades i places en què el contacte amb el públic és ben directe. A vegades el documental és un itinerari, en Jaume arriba a un lloc per trobar-se amb gent de pobles que l’ha ajudat en la seva recerca de les seves històries més populars com ara Beget, Cornudella, Sta. Eulàlia… I a vegades hi ha un tractament més íntim, parlant-nos des del seu estudi.

El documental és la història d’en Jaume Arnella, un joglar del nostres temps que fa el seu camí tot cercant històries, llenguatges, romanços i cançons, mantenint fidel l’essència del seu treball: compartir-ho amb la gent.

El Ball d’homenatge_
El Ball d’homenatge que actualment es balla a places i en commemoracions va ser una iniciativa del músic Jaume Arnella i del coreògraf Joan Serra, tot recordant els últims moments del maqui Quico Sabater. En Jaume li va proposar a en Joan fer un ball inspirant-se en la música del Ball de Gitanes de Sant Celoni. A semblança de l’Aurresku basc, és un ball cerimonial breu que es basa en els punts centrals i la gestualitat de la dansa d’arrel tradicional catalana, amb un aire de modernitat, amb l’objectiu de ballar-lo en un acte de reconeixement cap a una persona, grup o institució.

Deixa un comentari

Segueix-nos a les xarxes

Col·laborem en/amb:

Vull Escriure
La web dels escriptors
Associació de Mitjans d'informació i comunicació
Traducir »