Fira Mediterrània 2016: Carles Belda i Sanjosex guanyen el Premi Teresa Rebull

By MUSICA, Noticies Musicals
maig 24

Fira Mediterrània 2016: Carles Belda i Sanjosex guanyen el Premi Teresa Rebull

capcaleranews16_ca.png

Carles Belda i Carles Sanjosé (ànima del grup Sanjosex) encapçalen el projecte que ha guanyat la primera edició del Premi Teresa Rebull al millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional, convocat per la Generalitat de Catalunya i Fira Mediterrània. La proposta, que porta per títol Belda & Sanjosex presenten “Càntut”, ha estat presentada per Bankrobber i proposa una visita contemporània a les cançons que cantaven els nostres avis. Gràcies al premi, l’espectacle resultant compta amb 5.000 euros per al seu finançament, quantitat atorgada pel Departament de Cultura de la Generalitat. L’estrena s’emmarcarà en la 19a edició de Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 6 al 9 d’octubre. El projecte compta també amb el finançament del festival Connexions i el festival Càntut, coproductors del projecte.

Recuperar el patrimoni de transmissió oral

La proposta que ha guanyat el premi neix de la trobada entre Carles Sanjosé, des de la Bisbal de l’Empordà, i de l’acordionista sabadellenc Carles Belda. Tots dos han escollit més de dotze temes del miler que es recullen al cançoner del projecte Càntut. Cançons i músiques dels avis de recerca del cant de tradició oral de les comarques de Girona. Amb aquesta matèria prima, han enrolat en l’aventura dos osonencs: la violinista Coloma Bertran (Les Violines, Orquestra de Cambra Terrassa 48…) i el multi instrumentista Jordi Casadesús (La Iaia i Núria Graham). Els quatre músics portaran les tonades triades a una nova dimensió, amb un peu aferrat a la tradició i l’altre a l’avantguarda. Els creadors del projecte ja avisen que les cançons de Càntut “se us enganxaran, no us les podreu treure del cap. La música tradicional es transmet de paraula, de memòria, i justament per això quan ha entrat a la testa ja no en surt”.

El punt de partida de la proposta és el projecte Càntut, nascut en 2012 sota el lema “Cançons i músiques dels avis” i que està dedicat a recollir i difondre el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines. Actualment aplega més d’un miler de cançons de temàtica diferent: amoroses, picaresques, infantils, religioses, històriques, de bressol, polítiques…, cantades de memòria per gent gran a poblacions diferents. Enguany, el projecte prendrà una altra dimensió amb un nou festival que s’articularà al seu voltant des de Cassà de la Selva del 18 al 20 de novembre i que també acollirà la presentació en viu de l’espectacle Belda & Sanjosex presenten “Càntut”.

Bankrobber, impulsor del projecte, és un segell musical independent, nascut l’any 2001 entre Barcelona i la Bisbal d’Empordà, que a banda de treballar com a discogràfica també funciona com a oficina de management, organitza cicles i festivals (com el Connexions, juntament amb Taller de Músics), fa produccions i compta amb una editorial musical (Pickpocket) i un col·lectiu de DJs (el Bankrobber Gang).

La decisió del jurat

El jurat del premi ha estat integrat per cinc personalitats de prestigi reconegut en el món de la música i la cultura popular: Quim Manyós, responsable de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana; Miquel Cuenca, secretari general de Joventuts Musicals de Catalunya; Jordi Urpí, cronista musical, Jordi Lara, escriptor i periodista, i David Ibáñez, director artístic de Fira Mediterrània. Durant el procés de selecció, el jurat va valorar molt positivament la capacitat de Belda & Sanjosex presenten “Càntut” de posar en valor el patrimoni de la cançó oral. També va tenir en compte la solidesa artística de la proposta, el seu equilibri pressupostari, la implicació de diferents coproductors i el recorregut potencial de l’espectacle resultant. El projecte ha estat triat d’entre un total de 28 propostes rebudes.

El Premi Teresa Rebull

El Departament de Cultura de la Generalitat i la Fira Mediterrània van tenir a principis d’any la iniciativa de crear el Premi Teresa Rebull per donar suport a projectes musicals que trobin en els elements de la cultura popular i tradicional el seu eix creatiu. Aquest suport es concreta en el finançament del procés de producció: arranjaments, direcció, escenografia, etc. El resultat final de la inversió del guardó serà la presentació en directe d’un espectacle musical.

Aquest premi, de suport a la tasca dels creadors, també vol subratllar l’enorme trajectòria vital de Teresa Rebull: cantant, pintora i activista incansable de la cultura catalana i la lluita feminista i antifranquista, que ens va deixar a l’abril de 2015. Al llarg dels seus 95 anys de vida, Rebull va donar alè amb el seu entusiasme a una infinitat d’iniciatives polítiques i culturals.

Deixa un comentari

Segueix-nos a les xarxes

Col·laborem en/amb:

Vull Escriure
La web dels escriptors
Associació de Mitjans d'informació i comunicació
Traducir »