Fira Mediterrània 2016: Coprodueix Catalexi, un projecte d’investigació musical

By MUSICA, Noticies Musicals
abr. 12

Fira Mediterrània 2016: Coprodueix Catalexi, un projecte d’investigació musical

capcaleranews16_ca.png

Ha sortit a la llum l’enregistrament discogràfic de Catalexi, de Sergi Sirvent, una coproducció amb Fira Mediterrània estrenada durant la 16a edició del mercat manresà, al novembre de 2013. Catalexi és unhomenatge a la tradició oral de les cançons catalanes, derivat de l’estudi de les formes d’expressió rítmiques i melòdiques que la constitueixen, portades al terreny del jazz més contemporani i amb una plantilla d’onze músics que combina elements de les escenes jazzística i tradicional del nostre país. El projecte va sorgir arrel d’un encàrrec de David Ibáñez, director artístic de Fira Mediterrània, a Sergi Sirvent, amb la voluntat d’establir nexes entre la tradició oral catalana i la improvisació contemporània.

Pel que fa al contingut, la part central del treball és una suite basada en el “giusto” sil·làbic català: els ritmes particulars, els accents i les maneres de cantar del poble català al llarg de la història.També hi trobem, en altres peces, exploracions sobre danses (el contrapàs) i melodies populars (“El Cant dels Ocells”, “Vola Alosa” o els cants religiosos tradicionals).

L’enregistrament es va dur a terme l’abril de l’any passat, a Cal Xocolater (Olesa de Montserrat), de la mà de Roger Tarragó, que també s’ha encarregat de la mescla. Sergi Sirvent n’ha fet la producció, i Francisco Macías, la producció executiva. Totes les composicions són originals de Sergi Sirvent excepte “El Cant dels Ocells”, cançó popular catalana, i “Vola Alosa”, cançó popular polonesa. En els dos casos, Sirvent és l’autor dels arranjaments. Per altra banda, el “Contrapàs Abstracte” està basat en el contrapàs de Prats de Motllò.

Per fer l’enregistrament, Sirvent s’ha envoltat d’una colla de músics de primera línia, alguns dels quals, el van acompanyar durant la posada en escena a Manresa: Marc Cuevas, David Xirgu, Martí Hosta, Pau Puig, Pau Domenech, Martí Serra, Pep Moliner, Marc Egea, Juan Rodríguez i Miquel Àngel López.

Els temes de l’enregistrament

El nucli central del disc el conformen quatre “Giusto Sil·làbic”, una suite basada en les diferents combinacions sil·làbiques (curta-curta, curta-llarga, llarga-curta i llarga-llarga) que conformen la mètrica de moltes balades, o cançons narratives, del repertori català. La tradició dels cants religiosos a veus, practicada encara en diversos pobles de Catalunya, inspira el segon tema “Mantra”. Mentre que el ritme irregular i complex del contrapàs, una dansa en semicercle que després de desaparèixer al segle XIX s’ha recuperat en algunes poblacions, complementa la idea i coherència del treball a “Contrapàs Abstracte”.

“Vola alosa”, una cançó popular polonesa adaptada al català per Maria Martorell, és l’única melodia cantada. Finalment, els dos arranjaments d’”El Cant dels Ocells” parteixen d’una interpretació instrumental de la peça, i tenen una estreta relació biogràfica amb Sirvent. Per una banda, l’”l’alternatiu” conclou una versió incompleta començada a esbossar a Nova York el 2003. De l’altra, “l’oficial”, s’inspira en l’actual vida olesana de l’autor, allunyada dels nuclis urbans més durs, i en el silenci que permet sentir el cant dels ocells que es desperten.

En definitiva, segons paraules de la musicòloga Anna Costal, autora del text de presentació del cd, Catalexi “és un acte poètic que revela els secrets més entranyables de l’oralitat i que ens acosta d’una manera diferent al repertori ballat i cantat d’una cultura en moviment que refusa ser fixada”.

La trajectòria de Sergi Sirvent

El músic, pianista, compositor i improvisador polinstrumentista Sergi Sirvent es va iniciar en la música moderna i el jazz a Barcelona (Música Activa, Centre d’Estudis Musicals Passatge, Taller de Músics de Barcelona), però al 2001 va viatjar a Nova York per completar la seva formació a la New School University. Allà va tenir l’oportunitat d’estudiar amb grans músics com Jane Ira Bloom, Reggie Workman, Dave Schnitter, Charles Tollivier, George Garzone o Lean Ledgerwood.

Va entrar a l’escena del jazz a Barcelona amb el trio Unexpected, amb el qual va actuar a diversos escenaris/festivals i locals, tant a nivell nacional com internacional. Des de llavors i fins a l’actualitat, ha participat en una multiplicitat de projectes, no només estrictament musicals, si no també com a músic en l’àmbit de la dansa contemporània, el teatre, el cinema, la poesia i fins i tot la gastronomia.

Properament es podrà trobar a Spotify i iTunes, entre altres plataformes digitals.

Deixa un comentari

Segueix-nos a les xarxes

Col·laborem en/amb:

Vull Escriure
La web dels escriptors
Associació de Mitjans d'informació i comunicació
Traducir »